^Back To Top
  • 1 Szkoła kreatywna - z innowacjami
    TECHNIK LOGISTYK - klasa wojskowa "Bezpieczeństwo Narodowe" ......................... TECHNIK EKONOMISTA / HANDLOWIEC - psychologia biznesu ................................... TECHNIK INFORMATYK - tworzenie gier / robotyka ......................................................... TECHNIK SPEDYTOR - bezpieczeństwo wewnętrzne - ochrona osób i mienia
  • 2 Technik informatyk
    to osoba wykształcona w dziedzinie nauk komputerowych, posiadająca wiedzę i umiejętności głównie z zakresu budowy i zasady działania urządzeń komputerowych, oraz przekazywania danych za pomocą programów komputerowych, wykorzystujących umieszczone w nich informacje do określonych działań.
  • 3 Technik logistyk
    to nowy zawód poszukiwany na rynku polskim, ale i europejskim. Zadaniem logistyka jest planowanie, realizowanie i kontrolowanie gospodarowania zespołami ludzi oraz zasobami materiałów, surowców, produktów i ich przemieszczania w przestrzeni i czasie w ten sposób, aby osiągnąć jak najlepszy efekt dla firmy.
  • 4 Technik spedytor
    to osoba, która organizuje transport towarów importowanych, eksportowanych oraz przewożonych wewnątrz kraju. Swoją pracę wykonuje wykorzystując umiejętność obsługi komp uterów, telefaksów, telefonów i maszyn oraz urządzeń biurowych.
  • 5 Technik ekonomista / handlowiec
    Ekonomista to specjalista w szeroko pojętej dziedzinie ekonomii, handlu i finansów. Zajmuje się księgowością, podatkami, sprawozdawczością finansową oraz budżetem firmy. Technik handlowiec to zawód bardzo poszukiwany na rynku pracy, dający bardzo rozległą wiedzę i praktyczne umiejętności na wielu polach.
baner

Kącik literacki

IMG 20200610 102851

Katarzyna Bosacka - Matka Teresa polskiego spożywczaka, czyli 

Kulinarny piątek  w TargiKsiążki.Online Katarzyna Bosacka o swoich książkach, jedzeniu i nie tylko ? - uczestniczyła Alicja Stec kl. 3d

Na kanale Youtube Księgarni Taniej Książki 12 czerwca 2020 roku odbył się kulinarny piątek. O godzinie 15:00 mogliśmy obejrzeć relację na żywo prosto z domu Katarzyny Bosackiej.  

 Katarzyna Bosacka jest dziennikarką prasową i telewizyjną, możemy ją znać np. z programu “Wiem, co jem”. Z wykształcenia jest polonistką, więc książki zajmowały, zajmują i będą zajmować bardzo duży obszar w jej życiu. 

Jest również autorką kilku książek, których nie  napisała sama, lecz z pomocą osób wykwalifikowanych w danym temacie, które były zakończeniem danego okresu w jej życiu, które nigdy nie były pisane z przymusu, czy w celu zarobkowym. 

  Prowadzi swój kanał na Youtube “ EcoBosacka”, zajmującym się ekologią i zdrowym żywieniem oraz odgrywa ważną rolę: jako żona i matka czworga dzieci.

Swoje pierwsze kroki stawiała w “Gazecie Wyborczej”,  w kolejnych etapach została szefową działu urody i zdrowia w „Wysokich Obcasach”. 

Pierwsza książka “ Cena urody” była demaskacją rynku kosmetycznego, bo czy idąc do apteki kupić krem, mamy pewność, że on faktycznie jest lepszy? Otóż nie.

Kolejną książką, którą wydała Bosacka to “Czy wiesz, co jesz? Poradnik dla konsumenta”. Dowiadujemy się, że książka ta, jest dla nas bardzo jasnym przewodnikiem po supermarkecie, sklepie, etykietach czy o tym, co jest napisane na opakowaniu. Był to pierwowzór do programu “ Wiem, co jem”, który był strzałem w dziesiątkę, ponieważ był to pierwszy program o takiej tematyce, kiedy jeszcze nie wiedzieliśmy co oznaczają literki “ E” na opakowaniach, że syrop malinowy może być zrobiony z aronii, że pasztet może w ogóle nie mieć w sobie mięsa i to właśnie, dzięki wielu godzinom poświęconym na czytanie tych etykiet przez Katarzynę, otrzymaliśmy owoc, jakim jest ten program, który cieszył się  przez 7 lat ogromną popularnością.

W 2013 r. Marcin Bosacki (mąż) został ambasadorem RP w Kanadzie, gdzie wyjechali całą rodziną. Był to dość ciężki czas dla dziennikarki, były rzeczy, które wiedziała, takie jak strój  w jaki powinna się ubrać, czy też jak się zachować, natomiast zaskoczyło ją to, że w rezydencji i ambasadzie RP nie powinna podawać polskiej kuchni, lecz międzynarodową, taką jak krewetki i awokado. Wtedy Bosacka pomyślała sobie “ Okej, pora umierać, albo pora robić swoje-  wspominała ze śmiechem. Tak też zrobiła, zaczęła promować bardzo mocno Polską kuchnię, która jest wielosezonowa, różnorodna. Tak powstała książka “ Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej.”

Z tego jestem niesamowicie dumna, mianowicie pierogi. Pierogi u nas były podawane nie na wielkim talerzu zalane boczkiem i tłuszczem, ale trzy pierogi jako przystawka. Pierogi ruskie barwione na zielono z sosem czosnkowym, czy jogurtowym, pierogi z kaczką białe z żurawiną podane i pierogi żółte z kurkumą z grzybami, ze śliwką i takim pesto pietruszkowym. To bardzo pięknie wyglądało. (...)- wyznała autorka książki. Przepisy nie są trudne, lecz łatwe w wykonaniu. Bosacka zachęcą do nabycia tej książki i sprawdzenia tych przepisów.

Najnowsza jej pozycja to bardziej rozbudowana wersja “ Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów”. Są w niej opisane wszystkie produkty. Jeżeli chcemy znać odpowiedzi na pytania: Czy olej kokosowy jest zdrowy? Czy warto kupować łososia ekologicznego czy zwykłego? Czy mleko powinny pić tylko cielęta, czy jednak człowiek też? Wszystkie odpowiedzi na te pytania i inne otrzymujemy właśnie w tym wydaniu. 

Zajmuję się edukacją, ale jest to edukacja oparta na sprawdzonych informacjach, mam zawsze wierne grono bardzo bliskich, wspaniałych współpracowników (...), od nich w zasadzie bardzo dużo się uczę. No i właśnie, wszystkie opinie zebrałam  w tę książkę (...).- Katarzyna Bosacka. 

Słowami podziękowań zakończyliśmy nasze 25 minutowe spotkanie w szklanym ekranie. Jeżeli masz ochotę nadrobić zaległości, to w każdej chwili możesz zawitać na kanał Taniej Książki na Youtube i spędzić tam miło czas z autorami różnych gatunków książek. 

SREBRNA SZKOŁA

Współpraca

Projekty

Copyright © 2013. ZSP 2 w Oławie Rights Reserved.


Facebook youtube

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information