^Back To Top
  • 1 Szkoła kreatywna - z innowacjami
    TECHNIK LOGISTYK - klasa wojskowa "Bezpieczeństwo Narodowe" ......................... TECHNIK EKONOMISTA / HANDLOWIEC - psychologia biznesu ................................... TECHNIK INFORMATYK - tworzenie gier / robotyka ......................................................... TECHNIK SPEDYTOR - bezpieczeństwo wewnętrzne - ochrona osób i mienia
  • 2 Technik informatyk
    to osoba wykształcona w dziedzinie nauk komputerowych, posiadająca wiedzę i umiejętności głównie z zakresu budowy i zasady działania urządzeń komputerowych, oraz przekazywania danych za pomocą programów komputerowych, wykorzystujących umieszczone w nich informacje do określonych działań.
  • 3 Technik logistyk
    to nowy zawód poszukiwany na rynku polskim, ale i europejskim. Zadaniem logistyka jest planowanie, realizowanie i kontrolowanie gospodarowania zespołami ludzi oraz zasobami materiałów, surowców, produktów i ich przemieszczania w przestrzeni i czasie w ten sposób, aby osiągnąć jak najlepszy efekt dla firmy.
  • 4 Technik spedytor
    to osoba, która organizuje transport towarów importowanych, eksportowanych oraz przewożonych wewnątrz kraju. Swoją pracę wykonuje wykorzystując umiejętność obsługi komp uterów, telefaksów, telefonów i maszyn oraz urządzeń biurowych.
  • 5 Technik ekonomista / handlowiec
    Ekonomista to specjalista w szeroko pojętej dziedzinie ekonomii, handlu i finansów. Zajmuje się księgowością, podatkami, sprawozdawczością finansową oraz budżetem firmy. Technik handlowiec to zawód bardzo poszukiwany na rynku pracy, dający bardzo rozległą wiedzę i praktyczne umiejętności na wielu polach.
baner

Home

Światowy Dzień Zdrowia

Dnia 7 kwietnia 2021 roku obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. W związku z tym, uczniowie klasy 1 b pragną przypomnieć wszystkim uczniom i nauczycielom jak ważne jest zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. W tym dniu i każdym następnym dbajcie o swoje zdrowie.

I. ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANJA

1. Odżywiaj się regularnie.
Regularność posiłków sprzyja dowozowi odpowiedniej ilości energii w ciągu dnia, wpływa pozytywnie na samopoczucie, koncentrację oraz utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Najlepiej jadać między 3 a 5 posiłków dziennie. Jeśli posiłki są bardziej obfite, wystarczy śniadanie, obiad i kolacja. Gdy preferuje się mniejsze posiłki, należy w ciągu dnia dołożyć 1 lub 2 przekąski.
2. Wybieraj produkty jak  najmniej przetworzone.
Z tym stwierdzeniem zgodzi się każdy dietetyk niezależnie od wyznawanego podejścia. Im wyższy stopień przetworzenia żywności, im dalej od natury, tym gorzej dla zdrowia. Wszelka żywność w proszku, fast food, dania gotowe i produkty z długą listą składników nie powinny pojawiać się w zdrowej diecie.
3. Bazuj na warzywach.
Warzywa powinny stanowić podstawę każdej zdrowej diety. Są źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. 
4.Jedz owoce w maksymalnie dwóch porcjach dziennie.
Owoce najlepiej jeść na jeden posiłek w ciągu dnia. W drugim mogą stanowić dodatek. Dziennie nie powinno być ich więcej niż 200-300 g. Dlaczego? Owoce są źródłem cukrów prostych. Mimo zawartości witamin i błonnika, nie wolno ich jeść zbyt dużo, ponieważ sprzyjają wyrzutom insuliny i wahaniom poziomu glukozy we krwi, a takie stany mają liczne konsekwencje zdrowotne.
5.Ogranicz spożycie węglowodanów, zwiększ spożycie tłuszczu.
Przez dziesięciolecia węglowodany w postaci produktów zbożowych były propagowane jako najważniejszy element zdrowej diety i podstawowe źródło energii. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy mamy mało aktywności fizycznej, dużo siedzimy i niewiele chodzimy, węglowodany w każdym posiłku nie są koniecznością, a wręcz są niepotrzebne. Zapotrzebowanie na węglowodany rośnie wraz ze zwiększającą się aktywnością fizyczną, więc są one wskazane osobom, które ciężko pracują lub dużo trenują. 
6.Wybieraj dobre węglowodany.
 Ważny jest dobór odpowiednich źródeł węglowodanów. Pierwszym celem jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, z mąki razowej zamiast z wysokooczyszczonej. Najlepszym wyborem jeśli chodzi o pieczywo jest chleb żytni na zakwasie. Najbardziej odżywcze kasze to komosa ryżowa (quinoa), amarantus i gryka. 
7.Nie bój się tłuszczu nasyconego i cholesterolu.
Badania naukowe wykazały, że cholesterol w produktach spożywczych w bardzo niewielkim stopniu wpływa na poziom cholesterolu we krwi, a wpływ ten jest nieistotny klinicznie w chorobach układu krążenia. Co to oznacza? Że jajka i podroby są bezpiecznym elementem diety i nie zwiększają ryzyka zawału serca.
8.Wyrzuć cukier z diety.
Cukier rafinowany pod różnymi postaciami można znaleźć dosłownie wszędzie, nawet w ketchupie i wędlinach. Eliminując cukier, trzeba zrezygnować z produktów, które w składzie mają również syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany, cukier trzcinowy, maltodekstryny, syrop z agawy czy syrop ryżowy. Nadmiar cukru w diecie upośledza białka budujące struktury organizmu, co przekłada się na bardzo liczne stany chorobowe, np. narządu wzroku
9.Nie pij słodkich napojów i ogranicz soki.
Do picia powinna służyć woda i ziołowe herbaty. Słodzone napoje to ogromna dawka cukru i chemicznych dodatków. Soki owocowe też powinny być jedynie dodatkiem. Picie soków i napojów w dużych ilościach sprzyja glikacji czyli przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek, co upośledza ich funkcjonowanie i przyspiesza starzenie organizmu.
10.Wybieraj dobry nabiał.
Mleko jest bardzo kontrowersyjnym produktem. Oficjalne źródła zalecają wypijanie 2 szklanek mleka dziennie jako głównego źródła wapnia w diecie


II. ZDROWE ŻYWIENIE- KILKA PORAD
1.Czy warto używać soli?
Zdrowy rozsądek jest najważniejszy! Sól spożywana w odpowiednich ilościach (dzienna norma chlorku sodu w diecie wynosi 5 g) może przynieść pozytywnie skutki dla układu nerwowego, gospodarki wodno-elektrolitowej oraz komórek mięśniowych
2.Jak spowolnić ciemnienie owoców?
Najbardziej skuteczny sposób to skropienie owoców sokiem z cytryny lub przepłukanie ich w wodzie z wyciśniętą cytryną. 
3.Jak nie marnować jedzenia?
Aby uniknąć wyrzucania produktów do kosza, warto trzymać się podstawowych zasad:
- PLANUJ ZAKUPY (kupuj tylko najważniejsze produkty na dany tydzień)
- Z obitych jabłek i innych owoców przygotuj z nich mus.
-zwracaj uwagę na to, jak długo możesz przechowywać dany produkt po otwarciu.
-Sprawdzaj daty ważności produktów w lodówce.
- wykorzystuj resztki - dzięki temu nauczysz się przygotowywać nowe potrawy.

III. JAK ĆWICZYĆ, BY ZACHOWAĆ ZDROWIE

1.AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA NA ŚWIECIE..
Co czwarty dorosły nie zachowuje minimalnego poziomu aktywności fizycznej. Wśród młodzieży sytuacja ma się jeszcze gorzej – aż cztery na pięć  nastolatków nie jest wystarczająco aktywnych. Niewystarczająca aktywność fizyczna jest kluczowym czynnikiem rozwoju:

-chorób sercowo-naczyniowych
-nowotworów
-cukrzycy typu 2.

2.DLACZEGO WARTO REGURALNIE ĆWICZYĆ..

Zaleca się wykonywanie regularnych ćwiczeń fizycznych by:
• zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej serca, udaru, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów (w tym raka piersi i raka jelita grubego)
• kontrolować swoją masę ciała – zapobiegać rozwojowi nadwagi i otyłości.
• zmniejszyć ryzyko złamań – zapobiegać urazom.
• zwiększyć masę mięśniową i poprawić funkcję mięśni szkieletowych – zapobiegać sarkopenii,
(SARKONEPIA-zespół objawów dotyczących mięśni szkieletowych, polegający na utracie masy mięśniowej i obniżaniu się funkcji mięśni i związanym z tym pogorszeniem sprawności fizycznej)
• zmniejszyć odczuwanie stresu i lęku – zapobiegać depresji.
• poprawić wydolność naszego serca – zapobiegać chorobom układu krążenia.


3.CO TO JEST TRENING AREOBOWY?
Jest to każdy wysiłek, który angażuje duże partie mięśniowe, np.:

• bieganie,
• pływanie,
• jazda na rowerze,
• taniec,
• zajęcia grupowe np. aerobik,
• ćwiczenia z użyciem sprzętu do treningu „kardio”.
Aerobowy trening wysiłkowy powinien być wykonywany w przynajmniej kilku sesjach, po 10 minut każda, rozłożonych równomiernie w ciągu tygodnia (4-5 dni).
WAŻNE: Powinno dążyć się do podejmowania ćwiczeń fizycznych na poziomie co najmniej 30 minut 5 razy w tygodniu.


4. JAK ZWIĘKSZYĆ AKTYNOWŚĆ FIZYCZNĄ?
Staraj się unikać rozleniwienia w codziennym życiu.  Postaraj się wdrożyć ćwiczenia w swoje życie stosując proste triki:
•Wybieraj schody, zamiast windy.
•Wybieraj spacery, zamiast komunikację miejską.
•Zamiast siedzieć godzinnymi przed komputerem, wyjdź na dwór z psem albo spotkaj się ze znajomymi.

•Znajdź sport/ćwiczenia które lubisz(trenują na miarę swoich możliwości, niech będzie to dla ciebie przyjemność i czas który przeznaczysz tylko dla SIEBIE (dla swojego dobrostanu psychicznego i fizycznego).

•próbuj ćwiczyć przez cały dzień, również w trakcie nauki i pracy – zrób kilka skłonów, przeciągnij się, przejdź się na przerwie.

SREBRNA SZKOŁA

Współpraca

Projekty

Copyright © 2013. ZSP 2 w Oławie Rights Reserved.


Facebook youtube

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information